Maataloustukiaasia ny tarkootan.

Ainaki meilläpäin on tuon paikallisen plarin tekstiviestipalstat täynnä rutkutesta ku maanvilijelijöölle maksetahan tukiaaisia eikö ne ny oo tarpeheksi rikkahia valamihiksi. Ja mairon hintaki nousoo, kyllä ne ny vallan repee rahoohinsa.

Voi perkeles etten paremmin sano.

Vaikka siitä mairosta ensiksi. Vaikka Valio mitä väittääs, niin koko se korotus ei varmana näy maitotilis. Kyllä siitä kauppias ja meijeri viöö osansa. Ja vaikka näkyyski-- niin herraie itikkaan rehun hinta on kallistunu, valametin löpön hinta on kallistunu.. KAIKKI on tyyrihmpää. Ei se kurmunlypsäjä siitä plakkarihinsa saa yhtää enempää ku ennenkää.

Eikä se lihankasvatuskaa leiville lyö, sikatilallinen kyläläänen oli laskenu notta yhtehen traktorin tankillisehen saa kasvattaa karsinallisen sikalorttia. Eikä se nauranliha sen kannattavampaa oo.. Vilijan hinta on niin surkia, notta maamiesyhyristyksen kuivuris suunnittelivat vilijan käyttämistä polttoainehena.

Ja ne tukiaaset. Tukiaaset on käytännös maanvilijelijän palakka. Se mitä maatalouresta- mairosta, lihasta, vilijasta yms- tuloo, se myös maataloutehen menöö. Jos ei saataas tukiaasia, me tuotettaas ruokaa ilimaaseksi. Ei se ny sentäs niin kivaa oo.. ja ainaki meillä menöö kyllä osa tukiaasiaki lehemien perseesehen. Ny ku mun mies sai kurmuusta- tai lypsämisestä- tarpeheksensa, ja lähti vierahalle töihin, niin sellaasestaki rutkutetahan. Notta ituniskat viöö työläästen työt.. No, mun miehen alalla on jatkuva työntekijäpula, notta se ei kenenkää paikkaa vie, lisää mahtuus. Ja kiitos maanvilijelyksen, sen palakasta menöö vähä helevetisti verua.. eikä ne tukiaasekkaa muuten mitää verotoonta tuloa oo.

Ja asiasta viirentehen; meirän kunta päätti aloottaa maksamahan kuntalisää mukulansa kotona hoitaville. Leheres oli hieno juttu, otsikkona notta Meillä ymmäretähän kotihoiron tärkeys ja halutahan tukia sitä.

Tähän asti HIENO HOMMA.

Pieni juttu vaan. Saaraksensa sitä tukia on pitäny olla töis ennen mukulan saamista, mutta silti pitää olla tarpeeksi köyhä notta saa kelalta hoitolisää. Niin eikä saa olla kotona yrittäjänä.

Että hyvin laskettu kunnanisät, pienellä maatalouspaikkakunnalla kersansa kotona hoitavat on pääasias joko maatalousYRITTÄJIÄ tai sitte työttömiä..  tai sevverran varakkahia, etteivät saa hoitolisää, eiväkkä siis kuntalisääkää.

Arvakkaas montako hakemusta tänä vuonna on siis kuntahan tuosta tullu?

Joo. YKS.