Kersat saa kyllä ihimisen räyryksihin. Vanhimman yskän köyskötes ei meinannu ehtoolla loppua millää, annoon troppia jos toista, uni armahti mukulan puoliltaöin. Unisnansa ei onneksi yski.

Häjyflikka sitte taas päätti notta komia ilima, aurinko paistaa, ny noustahan ylähä. Pirunkenkimän aikahan.. Lyhyt yö, pitkä päivä. Taitaa tulla kesä!

Pihalla on kyllä reirenjuurehen lunta (ainaki jos triivus seisoo), mutta ku tuo mollukka tua taivahalla möllötää niin eiköhän täs kohta pääse pulijaamahan kuralaksoohin. Kolomosmukulalla oli maharotttoman kivaa viime kevähänä ku mä annoon sen aiva rauhas istua laksoos.. Hyvin pitää nykyaikaaset haalarit, nei ollu eres kurahaalarit ja silti ei ollu eres puo märkä, meinaan siis sisävaattehis.

Ja anoppi saa siunaalla taas.Kyllä se ny kuolemantaurin tuostaki saa. Herraie sitä anopin motkotesta ja kotkotesta..  jos sen puheet ja ennustukset olis kaikki pitäny paikkansa niin oltas täs jo rumihina ja konkurssis ja vaikka mitä.. Johonaki sanottihin että karjalaanen anoppi ja pohojalaanen miniä on pahin maharollinen yhyristelmä. Oon aika samaa mieltä. Ja ku son vielä niin yksoikoonenki..  sanoon mettäkauppojen jäläkeen piruuttani että ny sitte ostetahan mulle mersu ja minkkiturkki, niin anoppiriepu otti vaihteeksi tosisnansa ja rupes paapottamahan nottei mitää tuollaasesta talonpirosta tuu, ei hänellä oo ikinä ollu mitää turkkia.. Mun äiree olis kyllä hoksannu mihinä mennähän ja varmahan tilannu ittellensä kans.. ja sitte tämä ikuunen tyttären lapset ja miniän kakarat. Mulle on aiva sama muuten mitä anoppi meirän huushollista ajatteloo, mutta mukuloota pitääs kohorella tasavertaasemmin, tai sitte pitää salas. Meinaan nuon esimerkkinä jos tyttären poijalle ostetahan joku rario-ohojattava vitkutin, niin vois sitte olla esittelemättä lahajaa muille lapsenlapsille, kun ne kerran saa pikkuhousut lahajaksi. Kyllä se osaa pieneekki mukula ihimetellä mitä varte serkku saa komian lelun ja hän alusvaattehen, eikös se oo munkin mummu..  onneksi taas on mun äiree, joka osaa kuunnella mukuloota ja antaa mieluusia lahajoja.

Ja sitte jos anoppia erehtyy kysymähän lapsenammaksi. ( joo, joskus on pakko, äiree ku asuu pohojammaalla ja anoppi täs samas..). Ku tuloo takaasi, niin jääkaappi ja vessa on porstattu, kaikki kaks viinapullua laskettu ja meirät juopooksi torettu. Hyväs lykys kuititkki on syynätty ja niistäki on sanomista, ei heirän aikanansa tuollaasehen laitettu rahaa. Ammatuspuolesta sevverran, että viisvuotias on leikittäny/vahtinu puolivuotiahan ja kolomevuotiahan.

Ei auta lymyttää nuota tavaroota, jostaki ne kaivetahan aina hyvällä syyllä, etittihin vaikka talouspaperia tai färikyniä (vallan ouroosta paikoosta). Vessa siivotahan vaikka molisin resifioonu sen lähtiesnäni.

 

Mun äiree armas ammattaesnansa on mukulaan kans, leikkii ja kuunteloo murehet. Se ei satu mun huushollaamiseheni, jos minä en eriksensä pyyrä apua. Jos pyyrän, sitä saa iliman moraalisaarnaa. Sellaasseksi muoriksi minäki meinaan ruveta sitte aikanansa.

Yks valitus viä. Appifaari ja anoppi oli NIIN hyvin pitäny tilansa, että ku vaihros tehtihin, ei meirän tarvinnu ku ostaa uus traktori, uus paskakones navetalle, uus kaivo, uus katto navettahan ja taloohin.. ja kaikenmoista minnukesta muutenki. Se paskakones episoriki..  son ollu kuulemma paska kones heti alakuhunsa, tinttaallu koko aijan mitä soon ollu, parikytä vuotta. Se hajos sitte lopunki heti meirän aikana. Uus maksoo reirun kymppitonnin. Ku räknäältihin notta mistä rahat kaivetahan, mies kysyy anopiltaki että jos teiltä sais laihnahan tukihin asti..  Anopi naama meni mutrulle ja sanoo vaikiasti notta pitää kysyä olisko isälläs, mutta mollahan niin köyhiä.

Sitte kysyttihin mun vanhemmilta, ja ne kysyy vain notta kuinka palio..  no saatihin kyllä rahat ittekki kasahan sitte. Mutta siis-- kones oli ollu paska ja krenkku iänkaiken,  mutta meirän niskoolle seki piti jättää. Niinku kaikki muukki..  työmiehekki tuumaali nota on se kiva laitella paikkoja vanhan parin jäliiltä.. Ja eikä sekää viä mitää, jonsei tarttis kuunnella sitä notta " niin hyvän tilan saitta, vissihin liian halavalla annettihin, ei mitää kiitollisuutta, kyllä me ollahan asiat hoirettu paremmin"..

Juu hyvin on hoirettu. Katot mätänöö ja eu-paperien lannootuskirjanpito oli hoirettu. Appifaarin kirjaamaa sonnan levityksestä: " Lantaa on levitetty". Onneksi ei silloon heti tullu tarkastusta.. eihän tuosta puuttunukkaa muuta kuin että koska, minne ja kuinka palio..

Eu-tarkastuksistahan meille tuli toisnavuonna oikeen jättipotti; ensi tuli kysely notta onko tuos pellonlairas lato vai ei, mies myönti notta onhan siä, on meinattu purkaa muttei oo muistettu. Notta ota vain se pois pinta-aloosta. Sitte tuli tarkastaja tuosta 120kmn päästä kattomahan, että joo-o, lato on.

No, kuukauren päästä pläjähti isoompi tarkastus. Asiat ja paperit on kunnos, mutta kyllähän se silti hermostuttaa, ja aiheutti vähä unista yötä ennemmin.. no ei mitää, läpi meni.

Meni toinen kuukausi, ja tuli ilimootus notta taas teitä onnisti, teille tuloo tarkastuksen tarkastus. No ny paperit kaiveltihin jo rutiinilla. Ny oli vähä rutkutesta, jotku ojanpientarehet oli liian leviät.. mutta se motkotus kohristuu siihen ensimmääsen tarkastuksen tekijähän.

Ja sitte, ku päästihin syksyhyn, TADAA pääsittä lannootetarkastuksehen! Ja eiku lannootuskirjanpito ja kuitit ostetuusta säkiistä ja viljelysuunnitelmat ja mitä lie matkahan.. ( onneksi niistä appifaarin ajoosta oli tarpeeksi monta vuotta jottei jouruttu vastaamahan niistä "lantaa on levitetty" merkinnööstä)

 

Oho, tulipa vuoratus. No, marinaa on patoutunu sisälle, ku ei anopin kans pysty eres tappelemahan, se kyllä paasaa , arvosteloo ja motkottaa, mutta ku sille sanoo takaasi, niin se rupiaa rääkymähän.. Muutaman kerran oon sille huutanu suoraa kurkkua ja sitte se malttaa mun läsnäolles pitää nokkansa tukos vähä aikaa.

Joo-o, kevät tuloo.

Puut on viä mettäs mutta onpa sontaki navetan takana!